052 555 001

Iemand herdenken met kleine rituelen. Een kaarsje branden bij een foto, denken aan een mooie herinnering met een glimlach om de mond…. Maar ook: een brief schrijven naar de overkant, een herdenkingsbenefiet op poten zetten of een kleurplaat van een foto laten maken. Hoe ga jij op zoek naar wonderlijke manieren om een onvergetelijk leven te eren?

Jaarlijks ontvangt Bpost naar eigen zeggen meer dan 300.000 brieven voor de Sint (Sinterklaas, Spanjestraat 1 – 0612 Hemel). Zo kwam Tine Marie Van Damme kwam op het mooie idee om een postadres voor post van en naar overledenen op te richten. Nabestaanden kunnen er terecht om een brief naar een overledene te sturen, maar mensen die weten dat ze binnenkort zullen sterven kunnen er ook een brief achterlaten voor een nabestaande.

Tine Marie: “Het verhaal achter het postkantoor begint bij het verlies van mijn grootmoeder. Ik vroeg haar of ze mij een brief kon schrijven als ze aan de overkant was aangekomen. Ze antwoordde mij dat haar brief lang onderweg zou zijn. Dat waren haar laatste woorden en mijn afscheid van haar. Sindsdien schrijf ik haar in afwachting van haar antwoord. Dat andere mensen die behoefte ook voelen, merkte ik toen ik als rouw- en verliescounselor veel te maken had met ouders die hun kind verloren in een verkeersongeval. Ik ontving toen een brief van een moeder aan haar overleden kind. Ik vroeg haar wat ik met de brief kon doen. Ze vertelde mij dat het voor haar belangrijk was dat ze de brief kon verzenden naar een plaats waar hij integer behandeld werd.”

Met het project ‘Ijs voor iedereen’ voorziet Tine Marie in die behoefte. Het postkantoor ontvangt twee soorten brieven. ‘Brieven voor nu’ zijn handgeschreven brieven naar overledenen. Elke brief wordt in het postkantoor gearchiveerd. Uit elke brief wordt één bijzondere zin – de zin die het ijs doet smelten – anoniem op de website van Ijs voor iedereen gepubliceerd. Beeldend kunstenares Saar De Buysere hertekent daarnaast de brief met potlood en geeft de sfeer van de brief weer in een postzegeltekening. Het beeld en de zin worden als aandenken teruggestuurd naar de afzender.

“Op een onvergetelijke dag, wordt de brief vanuit het postkantoor verzonden naar de nabestaande.”

Het postkantoor ontvangt ook ‘Brieven voor later’: handgeschreven brieven aan wie achterblijft. Deze brieven worden ongelezen in het postkantoor gearchiveerd tot het afgesproken moment van verzending. Op een onvergetelijke dag, wordt de brief vanuit het postkantoor verzonden naar de nabestaande.

Tine Marie: “Ik wil mensen aanzetten om handgeschreven brieven te schrijven naar overleden geliefden of als nalatenschap. Want krabbelen op papier bevrijdt emoties en kan helpen het ijs rond rouw en verlies te ontdooien. Door mensen de mogelijkheid te geven om te vertellen wat nog gezegd moet worden, ook als de persoon overleden is. Ik hoop dat het project een houvast biedt voor mensen die koude dagen doormaken.”

Praten over het gemis, eens rustig je tranen laten vloeien, samen zoeken naar de voor jou mooiste manier om de leegte een nieuwe betekenis te geven… het kan hier allemaal. Welkom bij Stille Waters, warme groeten, Kathy

www.stille-waters.be     stille.waters@telenet.be

052 555 001 of 0474 025 085

Tekstdelen door Marion Aussem, Sarah Vandoorne en Tine Marie