052 555 001

De kracht van het gelukshormoon

Of het nu gaat om een vluchtige aai over de wang of een innige omhelzing:

Elkaar aanraken doet een mens goed. Niet allen emotioneel, ook lichamelijk.

Hoe komt het dat huidcontact zo’n magisch effect heeft?

Een arm rond je schouder, een kneepje in je hand, een ontspannende massage, een warme knuffel: het kan deugd doen. Sterker nog, het is van levensbelang. Aanraking is een primaire behoefte, net als eten en drinken.

Fysische aanrakingen stimuleren de verbondenheid, het vertrouwen en het gevoel van veiligheid.

De hunker naar betekenisvolle aanrakingen wordt ook wel ‘huidhonger’ genoemd. Dat huidhonger op termijn zowel emotionele als fysieke gevolgen kan hebben, is al langer bekend.

Ook kinderen lopen meer risico op ontwikkelingsstoornissen als ze niet genoeg worden geknuffeld, getroost en gewiegd. Wie documentaires zag over de Roemeense kindertehuizen onder het bewind van dictator Ceausescu zal die hartverscheurende beelden nooit vergeten.

De afwezigheid van menselijke interactie en fysiek contact tast inderdaad de hersenen aan en veroorzaakt een ontwikkelingsachterstand.

Knuffelhormoon

Je huid is je grootste en belangrijkste contactorgaan. Miljoenen cellen reageren op iedere aanraking.

Zo daalt bij een omhelzing het cortisolniveau, waardoor je je in een mum van tijd minder gespannen voelt. Ook wordt de aanmaak van het gelukshormoon endorfine gestimuleerd, waardoor je stemming een boost krijgt. De hormonen dopamine en serotonine geven bovendien een kalmerend effect en een gevoel van rust en geborgenheid. Maar de meest cruciale rol is weggelegd voor het ‘knuffelhormoon. Dus knuffel maar!

Leuk om te weten

Dat een knuffel positieve gedachten stimuleert en negatieve reduceert. De conclusie van de onderzoekers wees uit: hoe meer knuffels, hoe beter je kunt omgaan met irritaties en frustraties.

Onderzoeken wezen ook uit dat serveersters grotere fooien krijgen en dat winkelbediendes meer verkopen na een vluchtig fysiek contact. En wist je dat sportteams die elkaar tijdens de match meer aanraken meer wedstrijden winnen? En dat patiënten die een schouderklopje krijgen van een verpleegster minder gespannen zijn voor een operatie? De conclusie: aanraken is een bijzonder krachtig medicijn. Gratis en letterlijk binnen handbereik van iedereen.